Kanelbullens dag

och vad vore en sådan dag utan hembakta kanelbullar? Förmodligen inte lika god!
 
Idag tänkte jag dela med mig av det Grundreceptet jag användrer på bullar ca 20 st (lite omgjort kanske)
 
75g smör (jag använder ALLTID riktigt smör när jag bakar och lagar mat, för det blir mycket bättre och smakrikare då)
2,5 dl mjölk
25g (½ paket) jäst (jag brukar alltid använda torrjäst och så ska mjölk och smör värmas till 40 grader)
1 tsk salt
0,75 dl socker
1½ tsk kardemumma
7 dl (ca) mjöl
 
Fyllning
75g smör
0,75 dl socker
vaniljsocker (jag stör över så mycket jag känner att jag vill ha)
1 tsk kanel (OM jag har i kanel så blandar jag det med sockret först och jag har ALLTID i vaniljsocker oavsett om det är kanel eller vanliga bullar som jag gör)
 
Gör såhär:
1. Först smälter du smöret i en kastrull sedan häller du i mjölken och värmer till 37 grader om du har färsk jäst eller till 40 grader om du använder torrjäst. (jag har en kökstermometer som jag använder för att kolla graderna och tro det eller ej, men det har blivit mycket lättare att baka då, risken att man misslyckas med jäsningen blir mycket mindre)
2. Blanda ihop degspadet med jästen, saltet, sockret och kardemumman.
3. Tillsätt sedan mjölet (var försiktig så du inte har i för mycket) och arbeta ihop ordentligt.
4. Låt jäsa i 30 minuter UNDER en bakduk.
5. Kavla ut degen till en rektangel. Bre sedan på det rumsvarma smöret (det går att sätta in i micron i ca 10 sek, kolla bara så det inte smälter för mycket) och strö över vaniljsocker, vanligt socker eller sockerkanel-blandningen. (beroende på hur du vill ha det) och rulla eller 'snurra ihop dem'.
6. Låt jäsa i ytterligare 30min.
7. Vispa upp ett ägg och strö över pärlsocker, mandelspån eller något annat gott.
8. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5-8min. Håll koll!
 
Gottsigt! Glad kanelbullens dag eller vad man säger!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0