Mysmacka
Här är en macka som jag är väldigt förtjust i.
Mysmacka 1 pers
1 st polar havrekraft
flytande honung
1 skiva rökt kalkon
1 näve ruccola
brieost
1. Ringa honung över ena skivan. Skär några bitar av brien och lägg på. Lägg över skivan med rökt kalkon. Lägg över ruccolan och till sist den andra skivan. Rulla in halva mackan i plastfolie så blir det betydligt enklare att äta!
Räckmacka 2
Idag kommer det en annan räkmacka. Den här är en sådan som jag har gjort så länge jag kommer ihåg så jag har inget mått utan jag slänger ihop det på måfå, men jag ska försöka specificera här.
Vanlig räkmacka 1port
1 st tekaka eller vitt bröd (som man brukar rosta) per person
majonäs (jag kör vanlig 'fet' majonäs då den smakar bäst och så ofta äter man inte majönäs)
1 hårdkokt ägg (ca)
1 salladsblad.
1 dl skalade räkor
1 dillkvist
2 skivor gurka
1 skiva citron
1. Koka ägget/äggen. Skölj i kallt vatten och låt svalna.
2. Bre majonäs på brödet (så mycket du känner att du vill ha) Skiva ägget och lägg på majonäsen. Lägg på salladsbladet. Häll över räkorna. Skär ett snitt i mitten och ut på gurksivorna och citronskivan. Lägg en gurkskiva på varje sida av citronen. Dekorera med citron/gurkan genom att 'ställa' dem på räkorna och lägg över dillkvisten.
Räkmacka
Här är en lite speciell räkmacka med mycket smak. Vikt♥r blev väldigt förtjust i den! Så den här kommer att göras fler gånger!
Räkmacka med avocado och nobisdressing 4pers (recept taget från www.alltommat.se)
2 kg räkor (jag köper oftast i lösvikt då de oftast är större och därmed lättare att rensa)
2 st ciabattabröd eller grekiskt bondbröd
Olivolja till pensling
2 st avokador
citronsaft (pressad)
2 st salladslökar
100 g sockerärter
Nobisdressing
1 st äggula
1 msk rödvinsvinäger
0.5 msk dijonsenap
0.75 dl rapsolja
1 st vitlöksklyfta (pressad)
2 krm salt
0.5 krm cayennepeppar
0.5 dl gräslök, finhackad
1. Skala räkorna och ställ undan dem.
2. Gör nobisdressingen. Blanda äggulan med vinäger och senap i en bunke. Droppa i oljan under vispning. Smaka av med vitlöksklyftan, saltet, cayennepepparet och gräslöken. Ställ undan.
3. Dela avocadon och skär i tunna skivor, droppa citronsaften över dem (så att de inte blir mörka och fula) Ansa och skiva salladslöken. Strimla sockerärtorna.
4. Sätt på ugnen på 250 grader. Skär brödet lite snett på längden i 8 skivor. Pensla skivorna med olivolja och rosta dem i ugnen i 4-5 minuter. (håll koll för det går fortare än man tror)
5. Fördela räkor, avocado, sockerärter och salladslök på brödskivorna. Ringla över nobisdressingen. Lägg på den andra brödskivan. (eller fördela på varje bröd)
Piggelin
Ibland när jag inte är sugen på frukost så brukar jag ersätta den med den här smoothien.
Ingredienser
- 100g cantaloupemelon
- ½ lime
- 2dl äppeljuice
- 1 stor näve babyspenat
- 1 bit ingefära (så mycket du vill ha, bra att smaka av så att det inte blir för starkt/svagt, den ska i stort sett smaka som isglassen piggelin)
1. Skär melonen i mindre bitar och lägg i mixern, pressa i saften av halva limen, häll på äppeljuicen, lägg i babyspenaten och ha i en bit ingefära. Mixa. Klar att dricka!
En supergod fläskytterfilé
Det här är så enkelt och den blir så god.
Ingredienser:
1 fläskytterfile
½ flaska Hickorymarinad
salt
peppar
1. Ta en hel fläskytterfié och lägg i Hickorymarinad över natten, det går bra med några timmar också (den blir godare ju längre den får ligga i marinaden)
2. Ta fram den och salta och peppra runt om.
3. Lägg den i en ugnsform och stick in en termometer i mitten på det tjockaste stället på köttbiten.
4. Sätt in i ugnen i 150 grader och låt temperaturen gå upp till 70 grader, det tar ett tag, men det är värt väntan!
5. Servera med potatis (i någon form) eller ris och en grönsallad och kanske en kallrörd sås.
Tacos
Ikväll blev det tacos som hamnade på tallriken. Tacos är ju väldigt skön fredagsmat. Bara och steka köttfärs och sedan använda de tillbehör man själv känner att man vill ha.
Idag hamnade följande saker på våran tacobuffé:
- Mjuka tortillabröd
- Tacokryddad köttfärssås
- Pineapple salsa
- Tacosås
- Riven prästost
- Annanasbitar
- Tomater
- Avocado
- Gurka
- Sallad
- Rödlök
- Röd paprika
- Vitlökssås (grekisk youghurt, pressade vitlöksklyftor, salt och lite peppar, allt efter egen smak Vikt♥r snodde ihop vitlökssåsen idag)
Bara fantasin sätter stopp för vad man har i tacosen!
Pasta med bacon
Det här receptet lärde min syster mig (hon hade lärt sig det av en träslöjdslärare som vi båda haft)
4 port spagetti
2-3 baconpaket
2 ägg
peppar
(parmesan)
1. Koka spagettin enligt anvisningar på paketet.
2. Skär baconet i mindre bitar och stek. Låt sedan rinna av på papper.
3. Rör ihop spagettin med bacon och rått ägg. Rör runt ordentligt och peppra.
4. Låt stå ett litet tag så äggen hinner stelna av värmen.
5. Riv gärna över lite parmesanost för den goda smakens skull!
ÄT!
Päronmarmelad med ingefära
Idag blev jag sugen på att prova på ett recept som jag hittat på Linda Lindorffs blogg. Så jag ställde mig vid spisen och gjorde en helt underbar päronmarmelad. Vikt♥r tyckte det luktade jul och inte så konstigt med tanke på ingefäran! Den används ju i pepparkakor också! Summa sumarum: Riktigt, riktigt god!
Ingredienser
500 g skalade, urkärnade päron
½ citron (eller 1 lime saft och skal)
Ca 1 msk riven färsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
3-4 dl strösocker (OBS! Smaka av så du inte har i för mycket sockar, har du söta päron behövs inte 4dl!)
1 tsk röd melatin
Gör så här
1. Skär päronen i bitar Koka dem och citronen (eller lime) mjuka, det tar ca 10 minuter.
2. Tillsätt ingefära, vaniljsocker och socker. Koka 5 minuter till.
3.Rör ut melatin i lite extra socker och rör ner i sylten.
4. Koka 2 minuter, ta kastrullen från värmen.
5. Skumma och häll upp på rena burkar. Locket på!
Tillbehör
Idag blir det ett enkelt och gott tillbehör som man kan ha till grillat eller kanske som tapas?
Grillad paprika i ugn
Röda paprikor (så många som du tror att du behöver)
salt
socker
1. Skär paprikorna i ganska så stora bitar (ca 5x3cm) och krydda dem med socker och salt (hälften av varje)
2. Ställ in de sockrade och saltade paprikorna högt i ugnen i 175 grader i ca 15 min (de ska få lite färg i kanterna)
3. Låt svalna och ÄT!
Skav
Idag blir det ett recept på min variant av Skavgryta, Vikt♥r har också en annan variant och den kommer också att komma upp här någon gång!
Skavgryta 4-5port
2 pkt viltmästarskav, renskav eller vildsvinsskav (vi köper viltmästar då det är billigare än övriga!)
1 gul lök
150 g förvälld svamp (jag använder bara kantareller, då jag tycker att det blir godast)
2-2½dl matlagningsgrädde (jag använder becel, men det är valfritt vad man vill hälla i)
soja
salt
peppar
1. Stek på skaven (fryst eller tinad), hacka löken och blanda i. Häll i svampen. Salta, peppra. Stek tills det får en fin yta. Häll i grädden och häll i lite soya. Mängden väljer man själv, så man får en smak som man själv tycker om men jag brukar ha i ca 2msk. Låt allting puttra ihop så det får smak. Färdigt att äta!
Man kan servera skavgrytan med pasta, kokt potatis eller potatismos. Jag gillar att ha potatismos till!
Ät och NJUT!
Gino
Idag är det en efterrätt som står på schemat. Det som är bra är att man kan göra den på många olika sätt då alla inte gillar samma frukt eller är allergisk mot någon så är det bara att byta ut mot något helt annat. Den är både god och väldigt lätt att göra! Här kommer två goda exempel:
Orginal Gino ca 2port
2 bananer
16 jordgubbar
2 kiwifrukter
ca 50g vit eller mörk choklad (man kan använda mer eller mindre choklad beroende på vad man känner för)
1. Skala och skiva bananerna. Dela jordgubbarna på mitten. Skala och tärna kiwifrukten. Lägg i en ugnsform.
2. Riv choklad och strö över.
Exotisk Gino ca 4-6 port
1 färsk annanas
1 ask physsalis
2 mangosar
1 ask med jordgubbar
4 kiwifrukter
1. Skala annanasen, skär bort stocken i mitten och dela den i fina bitar. Ta bort bladen på physsalisen och lägg i dem hela. Skala mangosarna, ta bort kärnorna och tärna mangoköttet. Snoppa jordgubarna och dela dem i halvor samt skala och tärna kiwifrukterna.
2. Riv choklad och strö över.
3. Ställ in Ginon i mitten av ugnen i 250 grader och låt stå tills chokladen smälter OBS! Håll koll!! Då chokladen kan bli bränd!!
4. Serveras vam med glass. Kontrasten mellan varmt och kallt är riktigt härlig!
En ''Orginal Gino'' Riktigt gott när varmt möter kallt.
Potatissallad i senapsvinegrätt
Idag blir det ett recept utan bild, men ni får stå ut ändå!
1 kg potatis (skala om det inte är färskpotatis)
2 msk Johnnys Senap
2 msk balsamvinäger (man kan ha vitvinsvinäger men jag gillar den 'snällare och rundare' smaken som balsamvinäger har)
3 msk olivolja
1½ msk flytande honung
salt (jag brukar salta och känna efter om det smakar bra)
peppar (peppra och känn efter om det smakar bra)
4 msk dill
1. Koka potatis och skär den i större bitar när den har svalnat något.
2. Blanda ihop ingredienserna ordentligt och blanda i dillen.
3. Blanda potatisen försiktigt med senapsvinegrätten.
Den är god att servera till varmkorv och vi har använt den till lammstek. Jag tror nog att man kan använda den till det mesta (som senap passar till då) MEN potatissalladen är godast att äta dagsfärsk! Den blir nämligen lite tråkig och färglös dagen efter.
Hemgjort är godast!
Idag efter marknaden så var vi som bekant hem till min härliga svärmor och hon gillar att prova på att göra hemgjorda saker. Bland annat så hade hon gjort egen mögelost och den var suverän så nu ska jag dit sen någon gång så ska vi göra ost tillsammans! Det ser jag fram emot! Sedan hade hon gjort en god lingonmarmelad och så fick vi riktiga lantägg som deras höns hemma på gården hade värpt.
Vad som är härligt med sådana ägg? Jo, dels är de godare och har finare gula än butiksäggen och dels att de ser olika ut allihopa. Olika färg på skalen och de är inte i samma storlek. Samt att hönsen har ett riktigt bra liv där de får gå runt utomhus i en fin hönsgård och sprätta !Kort och gott mer genuina ägg!
Idag blir det inget recept bara en liten påminnelse att hemgjort är godare än köpt!
Lax med gorgonzola
Idag blev det lax med gorgonzola. Väldigt gott och framför allt lättlagat!
4 portionsbitar av lax (färskt eller fryst, vi köper hellre färsk lax i charken då den har bättre kvalitet än den frysta)
125g gorgonzola
4 bitar soltorkade tomater
flytande honung
basilika
salt
peppar
1. Skär ett snitt i varje portionsbit och fördela gorgonzolan. Klipp sedan tomatbitarna i fina strimmlor med en sax (lättare än att skära med kniv) och fördela över laxen. Ringla över lite honung. Krydda med salt och peppar och strö över färsk eller fryst basilika.
2. Ställ in i mitten av ugnen i 200grader i ca 20-25minuter.
3. Servera med färsk pasta, potatis eller ris till.
Laxen precis innan den ska in i ugnen!
Nytt 'bakplåtspapper'
Idag var jag in på Åhléns och köpte något jag hade funderat länge på, nämligen ett återanvändningsbart bakplåtspapper. Som man ska kunna använda flera hundra gånger på varje sida, man ska kunna köra den i diskmaskin och diska av den för hand. Den får dock INTE användas i över 260grader celsius. Det kändes som ett bra inköp. Istället för att använda ett bakplåtspapper en gång och slänga och köpa nytt hela tiden. Miljösmart kändes det. Bara att hoppas på att de fungerar så som de blivit beskriva, för då har man ju gjort ett kap.
Bara 49kr st!
Den största frågan kvarstår dock, fungerar det lika bra som det påstås??
Köpte även tre mindre kryddburkar där (tror de är något mindre än 'vanliga' kryddburkar) i glas för 19kr/st som vi har haft i chili som vi torkat hemma, balkongodlad torkad rosmarin och balkongodlad torkad grekisk oregano.
Vikt♥r har varit kreativ och ritat på burkarna (och ja, den hemmatorkade chilin är galet stark) Det är kul att kunna krydda sin mat med örter som man har haft nöjet att odla!
Kanelbullens dag
och vad vore en sådan dag utan hembakta kanelbullar? Förmodligen inte lika god!
Idag tänkte jag dela med mig av det Grundreceptet jag användrer på bullar ca 20 st (lite omgjort kanske)
75g smör (jag använder ALLTID riktigt smör när jag bakar och lagar mat, för det blir mycket bättre och smakrikare då)
2,5 dl mjölk
25g (½ paket) jäst (jag brukar alltid använda torrjäst och så ska mjölk och smör värmas till 40 grader)
1 tsk salt
0,75 dl socker
1½ tsk kardemumma
7 dl (ca) mjöl
Fyllning
75g smör
0,75 dl socker
vaniljsocker (jag stör över så mycket jag känner att jag vill ha)
1 tsk kanel (OM jag har i kanel så blandar jag det med sockret först och jag har ALLTID i vaniljsocker oavsett om det är kanel eller vanliga bullar som jag gör)
Gör såhär:
1. Först smälter du smöret i en kastrull sedan häller du i mjölken och värmer till 37 grader om du har färsk jäst eller till 40 grader om du använder torrjäst. (jag har en kökstermometer som jag använder för att kolla graderna och tro det eller ej, men det har blivit mycket lättare att baka då, risken att man misslyckas med jäsningen blir mycket mindre)
2. Blanda ihop degspadet med jästen, saltet, sockret och kardemumman.
3. Tillsätt sedan mjölet (var försiktig så du inte har i för mycket) och arbeta ihop ordentligt.
4. Låt jäsa i 30 minuter UNDER en bakduk.
5. Kavla ut degen till en rektangel. Bre sedan på det rumsvarma smöret (det går att sätta in i micron i ca 10 sek, kolla bara så det inte smälter för mycket) och strö över vaniljsocker, vanligt socker eller sockerkanel-blandningen. (beroende på hur du vill ha det) och rulla eller 'snurra ihop dem'.
6. Låt jäsa i ytterligare 30min.
7. Vispa upp ett ägg och strö över pärlsocker, mandelspån eller något annat gott.
8. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5-8min. Håll koll!
Gottsigt! Glad kanelbullens dag eller vad man säger!
Välkommen till min nya blogg!
Här tänker jag ENBART skriva om olika maträtter vi lagar och det jag och Vikt♥r bakar. Kort och gott en mat och bakblogg med lite olika tips. Ni får också gärna komma med tips och ''lägga er i''. Det är så kul när man kan lära av varandra tycker jag. Det här är ett ämne som man aldrig blir fullärd i.
/Camilla